Lamingtons: Australische Kokoscakejes

Lamingtons: Australische Kokoscakejes

Lamingtons zijn een geliefde klassieker uit de Australische keuken. Deze heerlijke kleine gebakjes bestaan doorgaans uit een luchtige cake, gedrenkt in een laag chocolade en daarna bedekt met fijne kokos. Oorspronkelijk werden ze bedacht als een manier voor slimme koks om oude of droge cake op te maken. Door de cake in chocolade te dompelen en hem in kokos te wentelen, werd de cake weer zacht.

Zodoende zijn Lamingtons uitgegroeid tot een icoon van de Australische bakcultuur en worden ze met liefde gemaakt zowel in professionele bakkerijen als thuiskeukens. Ze hebben hun plaats veroverd op elke feesttafel en staan bekend als authentieke Australische lekkernijen.

Wat zijn Lamingtons?

Dus, wat zijn Lamingtons nauwkeurig? Lamingtons zijn onmiskenbaar deel van de Australische culinaire traditie. Ze worden gekarakteriseerd door hun kenmerkende vierkante vorm, de rijke chocoladesmaak, en de knapperige dekking van gedroogde kokos. Een typische Lamington bestaat uit twee lagen sponsachtige vanillecake, gevuld met slagroom of aardbeienjam.

Wat zijn Lamingtons

Deze Australische kokoscakejes worden traditiegetrouw geserveerd op feestdagen en bij bijzondere gelegenheden, maar zijn ook landelijke favorieten bij thee- en koffiepauzes. De luchtige structuur van de cake, gecombineerd met de decadente kokoscake met chocolade afwerking, maakt Lamingtons tot een onvergetelijke lekkernij. Ze zijn geliefd in de Australische cultuur en symboliseren zowel traditie als een zoete traktatie.

Het Traditionele Recept voor Lamingtons: Australische Kokoscakejes

Lamingtons zijn een klassiek voorbeeld van een traditionele Australische baksel. Deze lekkernij begint met luchtige cakejes, omhuld met een decadente chocoladelaag en bedekt met fijne kokos.

Ingrediënten

Voor het perfecte recept voor Lamingtons zijn de volgende ingrediënten essentieel:

 • 150g boter, op kamertemperatuur
 • 200g suiker
 • 4 eieren
 • 250g zelfrijzende bloem
 • Een snufje zout
 • 200g pure chocolade
 • 50g ongezoete cacao
 • 200ml melk
 • 200g gedroogde kokos

Bereidingswijze

Voor de bereidingswijze Lamingtons begint het proces met het voorverwarmen van de oven tot 180 graden Celsius. Bereid een vierkante of rechthoekige cakevorm voor, en smeer die in met boter.

 1. Klop de boter en suiker samen tot een romig mengsel.
 2. Voeg een voor een de eieren toe en blijf kloppen.
 3. Zeef de zelfrijzende bloem en zout, en voeg dit geleidelijk toe aan het mengsel.
 4. Giet het beslag in de voorbereide vorm en bak gedurende 30-35 minuten, totdat de cake licht en veerkrachtig aanvoelt.
 5. Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem in blokjes snijdt.
 6. Bereid de chocoladelaag door de chocolade te smelten met cacao en melk. Roer tot een glad mengsel.
 7. Dompel de blokjes cake in de chocolade en rol ze onmiddellijk in de gedroogde kokos.

Baktips

Hier zijn een paar nuttige baktips om de beste Lamingtons te maken:

 • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor een gelijkmatig beslag.
 • Gebruik verse eieren voor een maximaal rijzend effect.
 • Laat de cake volledig afkoelen voordat je deze snijdt en bedekt met chocolade en kokos, voor een beter resultaat.
 • Laat de bedekte cake eventueel een nacht rusten, zodat deze steviger wordt en makkelijker te hanteren is.

Met deze richtlijnen wordt Lamingtons maken een succes, resulterend in heerlijke en luchtige cakejes met kokos die elke zoetekauw blij zullen maken.

Variaties en Tips voor Luchtige Australische Kokoscakejes

Voor degenen die graag experimenteren, zijn er talloze variaties op het traditionele Lamingtons recept. Varianten met verschillende interieurs zoals aardbeienjam, citroencrème of espresso-flavoured slagroom bieden een moderne draai aan de klassieker. Met deze variaties krijgt iedere liefhebber een unieke smaakervaring.

Verder kan de methode van het scheiden van de eieren en het apart kloppen van de eiwitten zorgen voor een nog rijker en luchtiger cakebeslag. Dit is een beproefde techniek om de cake een extra lichte textuur te geven. Dit geldt vooral bij de Tips voor Luchtige Australische Kokoscakejes, waardoor jouw Lamingtons een klassieker zullen worden op iedere gelegenheid.

Voor een veganistische versie kunnen eieren en boter eenvoudig worden vervangen door respectievelijk bananenpuree en plantaardige olie. Het gebruik van plantaardige bestanddelen biedt een heerlijke alternatieve smaak, zonder in te boeten op de luchtige cakekwaliteit. Door deze aanpassingen kan iedereen genieten van deze Australische lekkernijen, ongeacht dieetvoorkeuren of intoleranties. Met deze Variaties Lamingtons maak je jouw dessert niet alleen smaakvol maar ook veelzijdig.

FAQ

Wat zijn Lamingtons?

Lamingtons zijn een geliefde klassieker uit de Australische keuken. Deze heerlijke kleine gebakjes bestaan doorgaans uit een luchtige cake, gedrenkt in een laag chocolade en daarna bedekt met fijne kokos.

Wat is het traditionele recept voor Lamingtons?

Een traditioneel recept voor Lamingtons begint met ingrediënten zoals eieren, suiker, boter, zelfrijzende bloem en een snufje zout. De cake wordt gebakken, in blokjes gesneden, in een chocolademarinade gedoopt en vervolgens bedekt met gedroogde kokos.

Hoe ontstaat de unieke smaak van Lamingtons?

De unieke smaak van Lamingtons komt van de combinatie van luchtige vanillecake, rijke chocoladelaag en de knapperige kokosbedekking.

Zijn er variaties op het traditionele Lamingtons recept?

Ja, er zijn verschillende variaties mogelijk, zoals het toevoegen van aardbeienjam, citroencrème of espresso-flavored slagroom als vulling. Ook kunnen er veganistische versies worden gemaakt door eieren en boter te vervangen door bananenpuree en plantaardige olie.

Waar komen Lamingtons oorspronkelijk vandaan?

Lamingtons werden oorspronkelijk bedacht in Australië als een manier om oude of droge cake op te maken. Door de cake in chocolade te dompelen en in kokos te wentelen, werd de cake weer zacht en lekker.

Kan ik Lamingtons makkelijk zelf maken?

Ja, Lamingtons zijn vrij eenvoudig te maken, zolang je de stappen zorgvuldig volgt. Van het bereiden van de cake tot het dompelen in chocolade en kokos, het proces is vriendelijk voor zowel beginnende als ervaren bakkers.

Wat zijn enkele baktips voor perfecte Lamingtons?

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor een gelijkmatig beslag, gebruik verse eieren voor maximaal rijzend effect en laat de cake na het bakken goed afkoelen voordat je het in chocolade en kokos bedekt.

Hoe kan ik Lamingtons het beste serveren?

Lamingtons worden traditiegetrouw geserveerd bij thee- en koffiepauzes, op feestdagen en bij bijzondere gelegenheden. Ze kunnen ook worden gevuld met slagroom of jam voor een extra traktatie.